8.2.2017  |  Tomáš Bušek

Akvizice zákazníka podle návodu JAK SBALIT ŽENU - 5. část

DEJTE JÍ/MU PROSTOR

Akvizice zákazníka podle návodu JAK SBALIT ŽENU - 5. část

Tak jste zaujali. Získali jste pozornost. Jste za dveřmi. Co teď? Většina obchodníků tlačí. Nejlépe říci úplně vše, co máme v hlavě a na jazyku. Jako kdyby žena nebo zákazník, o kterého usilujeme, byla paní učitelka a my ji chtěli přesvědčit o tom, co vše jsme se zvládli namemorovat. Bohužel však za dlouhý přednes naučené látky jedničku nedostaneme.

Pokud jsme totiž zaujali, POTŘEBUJEME DRUHOU STRANU POZVAT, ABY S NÁMI FORMOVALA SPOLEČNÝ PROSTOR. Zkusme chvíli poslouchat. Ale přiznejme si, že jako muži/obchodníci máme s nasloucháním trochu problémy. Naše ego stále tlačí, abychom převzali iniciativu a ke všemu se okamžitě vyjadřovali.

1. NEDÁVEJTE PRŮBĚŽNÉ RADY NEBO HODNOCENÍ – zkuste počkat, až druhá strana řekne vše, co říci chce. Možná nám řekne i co od nás očekává, jinak by to mohlo vypadat jako klasický manželský rozhovor:

ŽENA: Řeknu ti, v práci je to teď těžké. Delegovali na mne hodně úkolů a za posledního půlroku nemám ani čas chodit na oběd…

MUŽ: Tak si nos oběd z domova.

ŽENA: Doufám, že to takhle nepůjde dál. Je nás tam o jednoho míň než loni a stále máme více práce…

MUŽ: Tak se podívej na Jobsy. Třeba tam najdeš něco zajímavého.

ŽENA: Ale ta práce je velmi zajímavá. Jenom je jí hodně…

2. BUĎTE PŘÍTOMNÍ V PROSTORU DRUHÉ STRANY A VNÍMEJTE – umíte si to představit, manželka vám začne něco povídat a v tom na velké obrazovce na trávník vybíhají opálení kluci z Barcelony. Ten ťukec, ty přihrávky, to se nedá nesledovat… A tak když se vás zeptá, zda vnímáte, odpovídáte, že ano, ale nevíte o čem mluvila. Dejte prosím prostor druhé straně, nezasahujte do toho, ale zůstaňte stoprocentně přítomní. Pokud se vzdálíte, druhá strana to velmi rychle pozná a bude váš zájem oprávněně považovat za povrchní. Znám mnoho obchodníků, kteří se mentálně vzdalují, když zákazník začne povídat.

POKUD CHCETE NĚKOHO ZÍSKAT, MUSÍTE MU UDĚLAT PROSTOR, ABY K VÁM MOHL VEJÍT. I VERBÁLNĚ.

Jinak by to mohlo vypadat jako když mě před několika lety oslovila jedna firma, abych jim zhodnotil jejich prodejce. Firma dovážela z Itálie a Německa instalatérský materiál. Baterie, trubky, těsnění atd. S jedním prodejcem jsme dorazili za majitelem velkoobchodu, který měl pobočky ve většině krajských měst. Přivítali jsme se, posadili a obchodník se slovy: „Dovolte mi představit vám náš sortiment…“ vytáhl pětisetstránkový katalog s asi třemi tisíci položek a začal prezentovat. Poctivě otáčel jednu stránku za druhou. Ještě pečlivěji představoval jednotlivé vodovodní baterie. Minuty plynuly a pozornost má a majitele velkoobchodu pomalu odtékala. Majitel se zarazil až v okamžiku, kdy obchodník řekl: „A toto je naše nejlevnější baterie.“

„Víte, pro nás není důležitá cena baterie,“ řekl majitel, „ale cena trubky. U nás nakupují malí instalatéři a ti nakupují, kde je nejlevnější trubka, a tam koupí i zbytek.“

„Chápu, to je obvyklé,“ reagoval obchodník a prezentoval další úchvatnou baterii. Protože trubky měl až o tři sta stránek dále.

UDĚLEJTE ŽENĚ/ZÁKAZNÍKOVI PROSTOR. POZVĚTE JI DO NĚJ. ZŮSTAŇTE V NĚM SPOLEČNĚ A TANČETE TANCE, KTERÉ NAVRHNE. A NEBOJTE SE. TANEČNÍ VEDENÍ JE STÁLE NA VAŠÍ STRANĚ.

32
školení zaměřených na akvizici nových zákazníků v roce 2022
35
tréninků směřujících k vyšší míře čerpání potenciálu stávajících zákazníků v roce 2022
33
workshopů zaměřených na firemní kultůru a motivaci v roce 2022
21
manažerských projektů v roce 2022

Vyjádření klientů

Martin Kortus

Martin Kortus

Technicoat Group, Managing Director

Technicoat si vytýčil ambiciózní cil zdvojnásobit tržby do roku 2020. Tomáš Bušek a Michal Slezák z Towers, mne inspirovali a zároveň I prakticky provedli procesem interní analýzy obchodu naši společnosti. Zároveň se jim podařilo motivovat obchodníky skupiny a přesvědčit je o možnosti dosažení tohoto cíle. Ve firmě Towers jsem našel důležitého partnera, se kterým jsem mohl diskutovat a zároveň korigovat svoje vize. Obchodní týmy skupiny Technicoat po absolvování školení s Towers pracují lépe

Kontakty Česká Republika

+420 608 919 260 Všechny kontakty

Napište nám zprávu

Ozveme se, jakmile to bude možné